Silmek İstediğinize Eminmisiniz ?

Eminseniz Lütfen Evet'e Basın.

Halı Türleri ve Temizlik Teknikleri Nelerdir?

Halı Türleri ve Temizlik Teknikleri Nelerdir?

Halı Türleri ve Temizlik Teknikleri Nelerdir?

Halı yıkama seçenekleri arasında profesyonel temizleme, elde yıkama ve makine ile yıkama alternatifleri mevcut. İpek halı, makine halısı gibi türlere ayrılan halıların her biri için ayrı yıkama tekniği bulunmakta ve ayrıca her kumaş türü gibi halılar da farklı dokulara, renge ve dayanıklılığa sahip. Bu nedenle Isparta ve Milas halısı gibi özel üretim olan ürünler de farklı yıkama teknikleri gerektiriyor.

Halılar, üretildiği malzeme kadar üretilme tekniklerine göre de farklılık gösteriyor. Örneğin; el ile üretilen halılar dokuma tip olarak adlandırılır ve bu ürünler, genellikle salon halısı olarak kullanılır. Mutfak ve banyo halısı olarak, yıpranmalara karşı dayanıklı ve makine ile üretilen halılar tercih edilir. Bu içeriğimizde sizler için halı temizleme ve bakımı hakkında bazı ipuçları sunduk.

Halı Bakımı Nasıl Yapılır?

Günlük hayatta en sık kullanılan malzemelerden biri olan halılar, her ne kadar yıpranmalara karşı dayanıklı biçimde üretilseler de bakıma ihtiyaç duyarlar. Halılar dayanıklı formda üretildiği için profesyonel yardıma ihtiyaç duymadan kolaylıkla bazı bakımlarını gerçekleştirebilirsiniz. Halı bakımı için nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, aşağıda sizler için bazı uygulamaları sunduk:

  • Halılarınızı haftada en az 2 kere elektrik süpürgesi ile temizleyin.
  • Halıya zarar verebilecek, kimyasal temizleyicileri kullanmamaya özen gösterin.
  • Su ve nem halılarınız için oldukça yıpratıcıdır, halılarınızı su ve nemden koruyun.
  • Halınızın güneşe doğrudan maruz kalmasını engelleyin.
  • Rulo formu, halılarınızı saklamanız için en doğru yöntemdir. Katlama vb. yöntemler halıya zarar verir.
  • Halılarınızı düzenli aralıklarla yıkatın.
  • Halının üzerinde yer alan eşyalar, şekline zarar verebilir. Bu nedenle olabildiğince halının üzerinde masa, koltuk vb. eşyalar olmamasına özen gösterin.

Halı Temizliği Nasıl Yapılır?

Halı temizliğinde temel üç farklı yöntem bulunur. Bunlar; profesyonel temizleme, makine ve elde yıkamadır. Derinlemesine temizlik için en doğru yöntem profesyonel halı yıkama olarak öne çıkıyor. Ev tipi makineler ve elde yıkama işlemleri profesyonel yıkama kadar olumlu sonuçlar vermeyebilir.

Profesyonel temizleme yönteminde halılar, öncelikli olarak toz alma dolabına yerleştirilir. Bu işlem ile tozu alınan ürünler, otomatik makineler yardımıyla yıkanır ve durulanır. Son olarak ise halılar, kurutma odalarına yerleştirilir ve bu işlemin ardından müşteriye teslim edilir.  Bu işlemin, günlük hayatta kullanılan halılar için 6 ayda bir uygulanması yeterlidir.

Ev tipi yıkama makineleri ile gerçekleştirilen halı temizleme işlemi en sık başvurulan yöntemlerdendir. Elde yıkamaya oranla daha derinlemesine temizlik sunan bu yöntem ile halının dip kısmında kalan kirler de kolay bir biçimde temizlenir.

Elde yıkama, apartman dairelerinde yaşamın artması ve yeterli alanın olmaması ile birlikte günümüzde eskisi kadar uygulanmasa da yeterli alana sahip kişiler tarafından genellikle uygulanmaya devam ediyor. Bu yöntemde halılar, halı şampuanı vb. temizleyiciler ile silinip yıkanır. Elde yıkama yöntemi, profesyonel yıkama ve makine ile temizliğe oranla daha yüzeysel bir hijyen sunar.

Elde Halı Yıkama İpuçları

Kire en sık maruz kalan ev aksesuarları arasında yer alan halılarda elde yıkama yöntemi, eskisi kadar olmasa da günümüzde sıkça tercih edilmeye devam ediyor. Eğer sizin de halınızı yıkayabilmek için yeterli alanınız varsa ve kendiniz yıkamak istiyorsanız sizin için birkaç ipucu derledik:

  • Halınızı süpürün ve dövün. Bu işlem, halınızın liflerini havalandıracak ve halınız tozlardan arınmış olacak.
  • Temizleyici seçimi konusunda hassas davranın. Halınızın cinsine uygun seçimler yapın.
  • Temizlik gereçlerinin seçimi sırasında halıya zarar vermeyecek ürünler kullanın. Örneğin; çok sert kıllara sahip fırçalar halınızın dokusuna zarar verebilir.
  • Halınızın iki yüzünü de aynı özenle yıkayıp temizleyin.
  • Elde yıkama sırasında durulama işlemini doğru yaptığınızdan emin olun. Kalan kimyasallar halının liflerine zarar verecektir.
  • Halınızı tam kurumadan sermeyin, bu sayede nem ve küfün önüne geçmiş olursunuz.

Bünyan Halıları Yıkama

Bünyan halıları, değerli ve narin ürünler olup, profesyoneller tarafından yıkanmalıdır. Bu halılarda boyanma yöntemine göre elde yıkama veya makine temizliği tercih edilir. Bünyan halılarını yıkarken doğal temizleyiciler ve yumuşak fırçaların kullanılması gerekir. Halının dokusuna zarar vermeyecek şekilde gerçekleştirilen temizleme uygulamaları, bu ürünler için uygundur.

İpek Halıları Yıkama

Kıymetiyle ve şıklığıyla ün salmış ipek halıların temizliği oldukça özen ister. İpek halı temizliğinde, ev tipi kimyasal temizleyiciler kullanmak yanlıştır. Bu nedenle profesyonel halı temizlik hizmeti sunan firmalardan yardım alınmalıdır. Firmaya ürünü teslim ederken, halının cinsi hakkında bilgilendirmede bulunduğunuzdan emin olmalısınız.

Isparta Halıları Yıkama

Kök boyası içeren Isparta halılarında makine ile yıkama yapmak doğru olmayıp, bu tür halılar elde yıkanmalıdır. Yıkama esnasında çok soğuk veya çok sıcak su kullanımı gibi halıyı yıpratıcı yıkama tekniklerinden kaçınılmalıdır. Profesyonel temizleyiciler ve teknikler ile yıkanması gereken bu tarz halılarda temizlik uygulamaları narin bir şekilde yapılmalıdır.

Milas Halıları Yıkama

Yün ipliklerle dokunan Milas halıları oldukça kıymetlidir, bu nedenle profesyonel olmayan yöntemlerle temizlemek oldukça yanlıştır. Kök boya ile renklendirilen bu halı çeşidinin temizliği yüksek özen gerektirir. Milas halılarında elde yıkama tavsiye edilir ancak profesyoneller tarafından gerçekleştirilmesi gereken bu işlem oldukça özen gerektirir.

Siz de halılarınızı güvenle temizletmek için kolayyıka.com kalitesini tercih edebilirisiniz. Buraya tıklayarak kolayca sipariş verin.