Silmek İstediğinize Eminmisiniz ?

Eminseniz Lütfen Evet'e Basın.

Boya Lekesi Nasıl Çıkar?

Boya Lekesi Nasıl Çıkar?

Yüzeyleri renklendirmek veya korumak amacıyla tabaka halinde sürülen kimyasal malzemelere boya denir. Boya, neredeyse tüm malzemeler üzerinde kullanılabilmektedir ve bu nedenle boya lekesi ile sıkça karşılaşmamız olasıdır. Resim yaparken, duvar boyarken, çeşitli yüzeyleri onarırken veya dekoratif amaçlı kullanımlar için boyalardan yararlanılmaktadır.

Her türünün kendine özel formülasyonu bulunan boyalar, genel olarak dört ham madde içermektedir. Bu ham maddeler şunlardır:

  • Pigmentler,
  • Bağlayıcılar,
  • Solventler,
  • Katkılar ve dolgular.

Gündelik hayatta ve evlerde sıkça kullanılan pek çok boya çeşidi vardır ve bu nedenle sulu boya, akrilik boya veya yağlı boya gibi ürünler, giysilerinize kolayca bulaşabilir. Bunun haricinde duvar boyama işlemleri sırasında da kullanılan boyanın üzerinize bulaşması büyük bir ihtimaldir. Özellikle kıyafetlere bulaşan boya, oldukça can sıkıcı olabilir. 

Boya Türleri Nelerdir?

Boyalar genel olarak üç ana gruba ayrılarak ele alınır. Bunlar:

  1. Yağlı boya,
  2. Plastik boya, 
  3. Mineral (toz) boyadır.

Yağlı ve plastik boyalar genellikle sıvı hâlde bulunurlar ve bu boyaların giysilere bulaşması hâlinde çıkarılması zordur. Toz formunda bulunan mineral boyalar ise sadece görünümü değiştirerek yüzeye renk verir ve herhangi bir koruma sağlama amacı yoktur. Toz boyalar yağlı ve plastik boyalara göre daha kolay şekilde giysiden arındırılır.

İlginizi Çekebilir: Şarap Lekesi Nasıl Temizlenir?

Boya Lekesi Çıkarırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Herhangi bir kumaş veya kıyafet boya lekesi olduysa, lekeden kurtulmanız için boyanın türüne dikkat etmeniz gerekir. Boya lekelerini çıkarmaya çalışmadan önce, boyanın yağ bazlı mı yoksa su bazlı mı olduğunu kontrol etmelisiniz. Çünkü boyanın türünü bilmeniz, lekeyi çıkarmak için hangi işlemi uygulamanız gerektiği konusunda büyük önem taşır. Kullandığınız boyanın türünü bilmiyorsanız, boya kutusunda bulunan etiketi okuyabilir veya boyayı aldığınız yere sorabilirsiniz. 

Bu konuda bir başka dikkat etmeniz gereken şey ise boya bulaşan kıyafetleri lekeli bir şekilde çok fazla bekletmemektir. Kıyafetlerinize doğru işlemi, olabildiğince erken uygulamanız gerekir. Aksi takdirde bekleyen boya lekesi giderek daha zor çıkar ve işlemler sonucunda istenilen sonuç alınamayabilir. 

Giysideki Boya Lekesi Nasıl Çıkar?

Pek çok çeşidi olan boya ve oluşturduğu lekeleri birkaç yöntem ile çıkarmak mümkündür. Giysilere bulaşan boya lekesi, bazı durumlarda zorlayıcıdır ancak bir dizi işlem sonrası kolaylıkla çıkar. Bu tür lekeleri çıkarmak için kullanılan yöntemlerden biri kuru temizleme işlemine başvurmaktır. Kuru temizleme yöntemi boya lekelerini çıkarmada en etkili sonucu sunar. Bu sayede, istenmeyen boya lekelerinden kesin olarak kurtulmanız mümkündür. Farklı kumaş türlerine sahip pek çok kıyafetinizi bu yöntemle ilk günkü hâline döndürebilirsiniz. Bu kumaş türlerine örnek olarak şu kumaşlar verilebilir:

  • İpek,
  • Deri,
  • Yün,
  • Süet,
  • Pamuk,
  • Sentetik,
  • Keten vb.

Bunların yanı sıra, astar veya üzerinde aksesuarı bulunan giysilerdeki boya lekesi de kuru temizleme ile çıkarılabilir.

Giysi üzerinde yer alan boya lekelerini çıkarmak için kullanılan bir başka yöntem ise yıkamadır. Plastik boyaların sebep olduğu lekeler yıkama işlemi ile evde de çıkarılabilir, fakat yıkama işlemi belirli şekillerde gerçekleştirilmelidir. Öncelikle kıyafetin etiketinde yıkanabilir talimatı olup olmadığını kontrol etmek gerekir. Eğer kumaş yıkanabiliyorsa ilk olarak birkaç dakika soğuk suda bekletilir ve ardından su veya deterjan ile yıkanır. Su bazlı olan plastik boyalar, bu yöntemle büyük oranda kumaştan arındırılır.

Yağ bazlı boyalarda tiner gibi kimyasal maddelerden destek almak gerekir. Tiner, sahip olduğu yüksek çözücülük oranıyla lekeli bölgeyi söz konusu kirden kolayca arındırır.

Boya Lekesini Çıkarmak için Yanlış Bir Yöntem Tercih Edilirse Ne Olur?

Tanımından da anlaşılacağı üzere kimyasal bir madde olan boya, pek çok kumaş ve yüzeyde leke bırakabilme özelliğine sahiptir. Boya lekelerini çıkarmak için yanlış bir yöntem izlemeniz durumunda boya lekesi çıkmayacaktır. Bunun haricinde, tercih edilen yanlış yöntem lekeyi üzerinden çıkarmak istediğiniz malzemenin veya kıyafetin dokusunu bozarak zarar görmesine ve lekenin kumaşta daha fazla yayılmasına neden olabilir. 

İlginizi Çekebilir: Mum Lekesi Nasıl Çıkar?

Siz de giysilerinizdeki boya lekelerinden en güvenli şekilde kurtulmak istiyorsanız buraya tıklayarak kaydınızı oluşturabilir ve profesyonel ekibimizin sunduğu özenli hizmetler doğrultusunda giysilerinizi yıpratmadan boya lekesinden arındırabilirsiniz.