Silmek İstediğinize Eminmisiniz ?

Eminseniz Lütfen Evet'e Basın.

Deri Koltuk Temizleme Hakkında 5 Önemli Bilgi

Deri Koltuk Temizleme Hakkında 5 Önemli Bilgi

Deri koltuklar evlerde, ofislerde ve araçlarda yaygın olarak tercih edilen koltuk türleri arasında yer alır. Bez ya da diğer kumaş koltuklara kıyasla temizliğinin daha kolay olması, zor kirlenmesi ve daha ağır bir görünüm sağlaması, deri koltukların tercih edilmesinin başlıca nedenleri arasında yer alır. Ancak deri koltuk temizleme noktasında göz ardı edilmemesi gereken pek çok husus mevcut. Her ne kadar diğer koltuk türlerine göre deri koltuklar kolay temizlenebilir olsa da bu temizliğin doğru şekilde yapılmaması hem koltuğun zarar görmesine hem de istenilen düzeyde temiz görünümün sağlanamamasına yol açar. 

 

Sıvı Lekeleri Nemli Bez ile Temizleyin

Deri koltukların üzerine sıvı maddeler döküldüğü zaman, doğrudan kuru bez kullanmak doğru değildir. Kuru bezin sıvıyı hemen çekeceği gibi bir mantık oluşsa da esasında nemli bez bu konuda daha güçlüdür. Bu silme işlemini bastırarak yapmaktan da kaçınmak gerekir. Her ne kadar derinin su geçirgenliği düşük olsa da sıvı maddenin fazla olması ve silerken bastırılması, içine su çekmesine yol açabilir. Deri koltuğa dökülen sıvı madde, ilk olarak nemli bir bez ile hafifçe alınmalı, daha sonra kalan kısım kuru bez ile kurulanmalıdır. 

Sert Fırçalardan ve Süngerlerden Kaçının 

Deri koltuk temizleme hususunda göz önünde bulundurulması gereken bir diğer nokta da temizlik esnasında kullanılan malzemeler. Deri sert bir malzeme olarak görülse de sert fırçalar ya da sert bulaşık süngerleri ile temizlenmeye çalışıldığı zaman deforme olabilir. Nemli bez ile temizlik yapmak, deri koltuklar için en uygun yöntemdir. Ancak bunun yeterli olmadığı durumlarda, yani koltuk üzerinde inatçı kirlerin yer aldığı durumlarda, yumuşak kılları olan bir diş fırçasından yararlanılabilir. Diş fırçası ile hafifçe ovmak suretiyle deri koltuk temizleme işlemi tamamlanabilir. 

İlginizi Çekebilir: Pas Lekesi Nasıl Çıkar?

Su Kullanımına Dikkat Edin!

Deri koltukların temizlenmesi esnasında su kullanımı önerilmez. Zira en kaliteli deri malzemeler bile belirli bir ölçüde su geçirebilir. Deri koltukların içine su çekmesi ise kötü koku oluşumuna yol açar. Çok sulu bez kullanmak ya da suyu doğrudan koltuk üzerine dökerek ovalamaya ve bu suretle temizlemeye çalışmak da uzak durulması gereken davranışlar arasında yer alır. 

Aşındırıcı Maddeler ile Temizlik Yapmayın

Deri koltuk temizleme işleminde belki de en çok dikkat edilmesi gereken husus, temizleyici olarak kullanılan maddelerdir. Deri, dayanıklı olduğu kadar; aşındırıcı maddelere karşı da duyarlı bir yapıya sahiptir. Bu yüzden de deri koltukların temizlenmesi esnasında çamaşır suyu, tuz ruhu ya da ağır kimyasal bileşenleri olan kir çözücülerden uzak durulması önerilir. Bu ürünler koltukların renklerinin solmasına, derinin yıpranarak dayanıksız hale gelmesine ve daha pek çok olumsuzluğa yol açabilir. Ayrıca deri koltukların temizlenmesi esnasında kimyasal malzeme kullanmak, cilt sağlığı açısından da çeşitli olumsuzluklar doğurur. Deriler için özel olarak imal edilmiş ve tamamen doğal bileşenlerden oluşan temizleyiciler ile bu işlemler daha kolay yapılabilir. 

İlginizi Çekebilir: Zor Lekelerle Mücadele Rehberi

Doğallığın Gücünden Yararlanın

Deri koltukları temizlerken kimyasal deterjan kullanmak istemeyenler için bir diğer alternatif de evde bulunan doğal malzemeleri kullanmaktır. Bunun için sirke ve keten tohumunun gücünden yararlanılabilir. Bir çay bardağı sirke içerisine bir yemek kaşığı kadar keten tohumu yağı ekleyerek bu karışımı 12 saat boyunca bekletmek ve sonrasında da hafif nemli bir bez ile koltuğa dairesel hareketler yaparak koltuğa uygulamak, deri koltukların tam anlamıyla temizlenmesini sağlar. Üstelik bu yöntem hem çevre hem de insan sağlığı için yararlıdır.