Silmek İstediğinize Eminmisiniz ?

Eminseniz Lütfen Evet'e Basın.

Akrilik Boya Halıdan Nasıl Çıkar?

Akrilik Boya Halıdan Nasıl Çıkar?

Halı, ev yaşamında en çok kirlenen ev tekstil ürünü olabilir. Gün içerisinde, acele edildiğinde kaza eseri bir şey döküldüğünde ilk kirlenen parça halı olur. Bazen sadece bir sakarlık eseri olarak da bu ürünler kirlenebilir. Tüm bu aksiliklerin sonunda akıllarda halının nasıl temizleneceği sorusu yer alır. Halı temizlemek oldukça zorlu ve zahmetli bir iştir. Kıyafet söz konusu olduğunda çamaşır makinesi işleri kolaylaştırır ancak halı için bu geçerli değildir. Bu sebeple, halı lekeleri çoğu zaman uğraştırıcı olarak görülür. Halı üzerinde oluşan akrilik boya lekesi, en inatçı lekeler arasında yer alır. Resim çalışmaları yaparken halıya akrilik veya yağlı boya gibi ürünlerin dökülme riski vardır ve bu lekeler oluştuğunda temizlenmesi biraz uğraş gerektirebilir. 

İlginizi Çekebilir: Pas Lekesi Nasıl Çıkar?

Akrilik Boya Halıdan Nasıl Arınır?

Akrilik boya, su bazlı bir ürün olduğu için yağlı boyadan farklıdır. Yüksek kapatıcılığa sahip bu boya türünü bir leke olarak da oldukça temizlemesi zordur. Kullanım alanı oldukça geniş olan bu boya, sadece hobi işlerinde değil, uygun yapıdaki masa, dolap ve sandalye gibi ürünleri boyamak için de kullanılır. Peki, oldukça güçlü bir boya olan akrilik boya lekesi halıdan nasıl çıkar? Bunun için birçok yöntem mevcuttur. Bu yöntem ve temizlemek için yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir:

  • Boya henüz döküldüyse ve hâlâ ıslaksa, bir peçete yardımı ile bastırın ve fazla boyayı alın.
  • Lekeli alanı kurumaya bırakın.
  • Çatal ya da bozuk para gibi sert cisimlerin yardımı ile boyayı kazıyarak çıkarmaya çalışın. 
  • Lekenin üstünü temizleyici ile kapatın ve bekletin.
  • Daha sonra temiz bir bez ile silerek kalan boyayı temizleyin.

Kullanabileceğiniz Çözücü Maddeler Nelerdir?

Sirke ve amonyak karışımı da akrilik boya lekesini çıkarmak için etkili olabilir ve ayrıca uygun yüzeylerde çamaşır suyu kullanmak da lekeyi temizlemek için tek başına yeterli olabilir. Çamaşır suyunu direkt lekenin üzerine dökerek temizleyebilirsiniz ancak içinde ağartıcı olan bu ürünü kullanmadan önce yüzeyin zarar görmeyeceğinden emin olmalısınız.

Söz konusu leke ile mücadelede en güvenilir ve yüzeyi yıpratmayacak olan yöntem, sabunlu su uygulamasıdır. Leke oluştuğunda fazla boyayı almanız ve kuruduktan sonra kazıma işlemini gerçekleştirmenizin ardından sabunlu su ile yüzeyi temizleyerek lekeden kurtulabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Kahve Lekesi Nasıl Çıkar?

Halının lekelenmiş kısmına ispirto dökmeniz de uygulayabileceğiniz yöntemler arasında yer alır. Lekeli  bölgenin ispirto ile yoğun bir şekilde ıslanması gerekir ve 5 dakika kadar beklemeye bırakılır. Bu işlemin ardından kâğıt havlu ile silme işlemini gerçekleştirirken boyayı daha fazla etrafa yaymamaya özen gösterin. Halı üzerindeki leke çıkana dek bu işlemi tekrarlamanızda sakınca yoktur. Bu işlem sırasında dikkat etmeniz gereken nokta ispirtonun yanıcı bir madde olmasından kaynaklı ateşle temas etmemesi gerektiği ve çok fazla solunmaması gerektiğidir.

Akrilik boya lekesi için tercih edebilecek olduğunuz son yöntem ise deterjanlı su ile silmedir. Deterjanlı suyun lekeye etki etmesi için dairesel hareketler ile deterjanı lekeye yedirin. Daha sonra bölgeyi kuru bir bez ile kurulayın. 

Akrilik Boya Kalıcı Leke Bırakır Mı?

Doğru yöntemler kullanıldığında hiçbir leke kalıcı değildir. Akrilik boya, temizlemesi zor olan inatçı lekeler arasında yer alır ancak temizlemesi imkânsız değildir. Oldukça zaman, güç ve uğraş isteyen bu leke ile mücadelede profesyonel hizmet almak en kesin ve pratik çözümü sunar. Siz de zamandan tasarruf etmek ve en etkili çözüme ulaşmak için  gücünden tasarruf etmek isterseniz buraya tıklayarak kayıt oluşturabilir, profesyonel halı yıkama hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz.