Silmek İstediğinize Eminmisiniz ?

Eminseniz Lütfen Evet'e Basın.

İlaçlama

Haşerelere Karşı İlaçlama ve Dezenfektanın Önemi

Haşere ilaçlama, hepimizin aşina olduğu ve yaşam alanlarımızdaki böceklerin temizlenmesi için kullanılan bir yöntemdir. Haşereler, buzul devrinden bu yana yaşam alanlarımızda bizlerle birlikte bulunuyor. İnsan ve haşere çok eski tarihlerden beri birbirini tanısa da yaşam alanlarımızda haşerelerin bulunması sağlığımızı tehdit ediyor. Bu olumsuz duruma karşı geliştirilen ve farklı fiyatları olan çok sayıda ilaçlama yöntemi mevcut. Haşere ilacı, böcekleri öldürmek için kullanılan zehirli bir maddedir ve bu ilaçlar; alım (mide zehirleri), soluma ve vücuda işleme şekillerine göre sınıflandırılabilir. Özel ilaçlama makinesi ile gerçekleştirilen bu işlemler oldukça etkili sonuçlar veriyor. Ev ilaçlama ve ofis ilaçlama ise en yaygın böcek temizlik yöntemleri arasındadır. Ayrıca pandemi döneminin de hayatımıza girmesi ile birlikte ofis ve evlerin dezenfekte edilmesi, hijyen içinde olması, zararlı virüs ve bakterilerin temizlenmesi son dönemlerde sıklıkla tercih ediliyor. Bu içeriğimizde haşere ilaçlamanın ve dezenfektanın önemine değineceğiz.

İlaçlama ve Dezenfektan Hangi Aralıklarla Yapılır?

Ofis ve ev ilaçlama işlemlerinin özel durumlar haricinde yılda bir kere yapılması yeterlidir. Yaz aylarının başlangıcı olan mart ve nisan ayları haşere ilaçlama için ideal çünkü bu aylar böceklerin ürediği ve yaşam alanlarına yerleştiği aylardır. Bu nedenle yılda bir yapılacak olan ilaçlamalarda en doğru zaman bu mevsimdir.

Dezenfektan, koronavirüs salgınının hayatımıza girmesi ile birlikte hepimizin tanıdığı bir kavram haline geldi. Ev, ofis, okul, iş yeri vb. ortak ve özel alanlarda kullanılan bu temizlik yöntemi, virüs ve bakterilerin yaşam alanlarımızda bulunmasının önüne geçiyor. Dezenfektanlar aracılığıyla yapılan ev ve ofis ilaçlama işlemlerinin sıklığı, dezenfekte edilen alanın hangi sıklıkla kullanıldığına ve işlem sırasında ne tür bir kimyasal kullanıldığına göre değişiklik gösteriyor. Örneğin; okul gibi kalabalık alanlar haftada en az bir kere dezenfekte edilirken, ev gibi özel alanları ayda bir dezenfekte etmek yeterli oluyor. Bu alandaki gelişmeler ile birlikte dezenfektan ile yapılan temizlik işleminin 3 aya kadar uzun süreli olması da mümkün.

Haşere İlaçlamada Önemli Noktalar

Haşere ilaçlama işlemleri doğrultusunda yapılan temizlik için çeşitli kimyasallar kullanılmaktadır. Bu işlemlerde güvenilir firmalarla çalışmak oldukça önemli çünkü kimyasallar kimi zaman insan sağlığı için de tehdit oluşturabiliyor. Haşere ilaçlama sırasında dikkat edilmesi gerekenleri sizler için derledik:

  • Alanında uzman ve tanınmış firmalar ile çalışılmalıdır.
  • Her haşere için farklı ilaçlama uygulamaları gerçekleştiğinden dolayı haşere çeşidi kesinlikle doğru bildirilmelidir.
  • İlaçlanan bölgede bulunan kişilerin alerjilerinin olup olmadığı aktarılmalıdır.
  • İlaçlanan alanda bebek varsa kesinlikle bildirilmelidir.
  • Evcil hayvanlar ilaçlamadan zarar görebilir, bu nedenle ilaçlanan bölgede evcil hayvan yaşayıp yaşamadığını bildirmek oldukça önemlidir.

 

Dezenfekte İlaçlama Fiyatları

Haşere ilaçlama, uzman bir ekip tarafından uygulanan bit, pire, hamam böceği, güve, karınca ve kalorifer böceği gibi haşereleri temizlemek için yapılan kimyasal işlemdir. İlaçlama süreçlerinde dezenfekte edilecek olan alanın sahip olduğu nitelikler, mekan çeşidi ve metrekare gibi özellikler fiyatlara etki eder. Haşere ilaçlamada iç mekanlar ve dış mekanlar ücretlendirmeyi etkilese de böcek tipi fiyatlara etki eden en önemli faktördür.

İlaçlama Çeşitleri

Her haşere için farklı ilaçlar ve ilaçlama yöntemleri etkilidir. Kokulu ilaçlama, kokusuz ilaçlama ve jel ilaçlama en çok kullanılan yöntemlerdir. Kokulu ilaçlama ölmesi daha zor olan haşereler için ideal bir ilaçlama yöntemidir. Kokusuz ilaçlama ve jel ilaçlama ise ölmesi daha kolay olan böceklerde kullanılır. Bu yöntemlerin insan sağlığına bir zararı yoktur.

Kokulu İlaçlama

Ev ilaçlama ve ofis ilaçlama işlemleri sırasında hızlı çözüm sunduğu için bu yöntem sıklıkla tercih edilir. Kokulu ilaçlama, likit bir şekilde püskürtme  yöntemi ile uygulanır. Bu yöntem ile ev veya ofis ilaçlama işlemi gerçekleştirildikten sonra ortam yaklaşık 4 saatliğine terk edilmelidir, ardından yaklaşık 2 saat havalandırmadan mekana giriş yapılmamalıdır. Kokulu ilaçlama sırasında kullanılan kimyasallar insan sağlığı için oldukça tehlikelidir. Ölmesi daha zor kabul edilen haşerelerde bu yöntem uygulanır.

Kokusuz İlaçlama

Ev ilaçlama işlemlerinde sıklıkla tercih edilen kokusuz ilaçlama yöntemi, kolay ölen haşereler üzerinde etkili olsa da bazı zor ölen haşerelerde kullanılamaz. Kokusuz ilaçlama sıvı püskürtme şeklinde uygulanır ve uygulama sırasında mekanı terk etmeyi gerektirmez. Kokusuz ilaçların insan sağlığı açısından bir zararı bulunmamaktadır ancak yiyecek ve içeçeklerle olan teması kesilmelidir.

Jel İlaçlama

Jel ilaçlama yöntemi, böceğin ilacı yiyip yuvasına dönmesi ve orada ölmesi üzerine kuruludur. Ölen haşerenin ölüsünü yiyen diğer böcekler de ilaçtan etkilenir. Bu yöntem insan sağlığı açısından zararsızdır. Kokusuz olmasıyla da avantaj sunan jel ilaçlamada evin havalandırılması gerekmez.